Wolatelier Tilburg wordt gerund door Ellen Nyklicek. 

 

Na 8 jaar kunstacademie (specialisatie portret en model schilderen) zijn we verhuisd naar een voormalig café (later winkel en werkplaats) uit 1930 die we helemaal verbouwd hebben tot woonhuis met atelier. Het schilderatelier transformeerde langzaam naar wolatelier. Naast schilderen ligt mijn passie bij wolbewerken, je moet dan denken aan: wassen, kammen, kaarden, verven, spinnen en breien. Spinnen en breien doe ik vrijwel dagelijks.

Voor mij is spinnen en breien een heerlijke bezigheid zonder productie te draaien. Je kunt het vergelijken met yoga en mindfulness, het ontspant en maakt je hoofd leeg. Belangrijk voor mij is dat ik werk met eerlijke materialen, dus ruwe wol bij bekende boeren uit de buurt, wolgarens van Europese eerlijke bedrijven die duurzaam produceren. Altijd echte wol dus, van blije schapen.

Wat doe ik niet: om misverstanden te voorkomen: ik brei en spin niet in opdracht en ken geen mensen die dat doen. Ik leer het je vooral graag zelf en/of help je op weg. 


Wolatelier Tilburg is lid van de Landelijke Spingroep.
Wolatelier Tilburg is vriend van het Textielmuseum.

 

‚Äč

 

Er is steeds meer interesse in het ambachtelijk verwerken van wol, van met name mensen die ontspanning zoeken, heerlijk gedachteloos breien of spinnen of je creatief uitleven met nieuwe uitdagende patronen en het leren van nieuwe technieken. Het is mooi om oude technieken te bewaren voor nieuwe generaties. Er zijn mensen die het als materiaal voor hun kunst gebruiken of die zoveel mogelijk zelfvoorzienend willen leven. Feit is dat het wol bewerken aan een revival begonnen is wereldwijd. Bewijs? Toets de zoekterm #knit in op Instagram en je ziet prachtige sfeervolle foto's van veel jonge mensen, ook mannen...het is een lifestyle :)